Kunstenaarscafe

Wanneer

4 oktober 2023    
20:00 - 22:00

Waar

Voltastraat 4, Ede
Voltastraat 4, Ede, Gelderland, 6716 AJ
Kaart niet beschikbaar

Expressie is het tot uiting brengen van de verbeelding (uit de binnenwereld van een individu) in de fysieke buitenwereld. Er zijn veel verschillende manieren waarop de verbeelding tot expressie gebracht kan worden, zoals spreken, schrijven, tekenen en dansen. Daarnaast zijn er ook veel dingen die we tot expressie kunnen brengen: onze gevoelens en overtuigingen, maar ook onze waarnemingen van de wereld waarin we leven. Elke expressie is uniek, omdat elk persoon uniek is. De enige component dat elke uiting van individu gemeenschappelijk heeft, is de persoon zelf. In andere woorden, de persoon drukt altijd iets van zichzelf uit. Dit maakt dat expressie – ook wel creativiteit genoemd – van nature een proces is van een individu.

Alhoewel creatieve expressie een proces is van een individu, betekent dit niet dat een persoon dit proces helemaal alleen hoeft te doorlopen. Er zijn vele groepen die samenkomen rond een specifieke expressievorm. Vele culturele centra bieden cursussen aan om te groeien in een specifieke expressievorm in groepsverband. Daarnaast groeperen professionals, zoals toneelspelers, zich ook. De nadruk bij creatieve cursussen ligt meestal op het leren van een specifieke techniek, d.w.z. het leren hoe je een boodschap het beste kunt overbrengen via een specifiek medium, zoals theater.

Bij het kunstenaarscafé komen we niet samen om de techniek te leren van een specifieke expressievorm, maar om het hart van de kunstenaar met elkaar te delen. We komen primair samen om te groeien als persoon. Het gaat in de gesprekken om de processen die in ons plaats vinden, voordat het via een specifieke expressievorm naar buiten komt. We komen samen rond het hart van de kunstenaar. Dat overstijgt elke expressievorm. Natuurlijk zullen we ook uitstapjes maken naar verschillende expressievormen. Dit is niet om de techniek van deze specifieke expressievormen onder de knie te krijgen, maar om ons uit te dagen door nieuwe dingen te leren en vaste denkpatronen te doorbreken. Het kunstenaarscafé is een plek voor kunstenaars om zich verder te ontwikkelen en de symbolische stem te scherpen, waarbij de nadruk ligt op inspiratie en ontmoeting.

Praktische informatie

Doelgroep
De doelgroep voor het kunstenaarscafé zijn christelijke kunstenaars uit Ede en omstreken. We beschouwen iedereen die doelbewust expressie geeft aan zijn verbeelding als kunstenaar. Het maakt niet uit welke kunstvorm er wordt beoefend en of met het resultaat geld wordt verdiend.

Kosten
We zijn een stichting en hebben geen winstoogmerk. We vragen van alle deelnemers een eenmalige gift om de kosten voor de huur van de locatie, consumpties en vergoeding van de vrijwilligers te dekken. Bij de bevestiging van inschrijving ontvang je van ons een verzoek om de eenmalige gift over te maken. Mochten de kosten voor jou een barrière zijn om deel te nemen, dan kun je dit aangeven op het inschrijfformulier. (Indien je graag meer wilt betalen om de kosten te dekken, dan waarderen we dat enorm. Je kunt tijdens het overmaken van je gift zelf het bedrag verhogen.)

Invulling van de avond
Het kunstenaarscafé komt samen op de eerste woensdagavond van de maand. Elke avond heeft een thema en een vaste structuur. We beginnen de avond met een korte opening waarin het thema voor de avond wordt geintroduceerd. Vervolgens stelt één van de deelnemers van het kunstenaarscafé zichzelf en zijn werk voor. We maken hiervoor een rooster, zodat iedereen die wat wil delen de mogelijkheid heeft om dit doen en zich daar ook op voor te bereiden (aan de hand van een paar basisvragen). Na het voorstellen volgt er een activiteit gerelateerd aan het thema. De invulling van de activiteit zal wisselen per avond en heeft als doel om ons perspectief te vergroten door iets nieuws of geks te doen. Aan het einde van de avond gaan we in kleine groepjes uiteen om door te praten over het thema en voor elkaar te bidden. In deze groepjes is de ruimte om te delen waar je mee bezig bent en waar je tegenaan loopt.

Praktische informatie
Doelgroep: (jong)volwassenen (uitzondering voor tieners is mogelijk)
Cursusleider: Dorien Hoeve en Wilbert de Goei
Cursusdag: 1e woensdag van de maand
Duur: 7 avonden
Data:  4/10, 1/11, 6/12, 3/1, 7/2, 6/3, 3/4, 1/5, 5/6
Tijd: 20.00 – 22.00
Locatie: Voltastraat 4, Ede
Eenmalige gift om onkosten te dekken: 25 euro

Aanmeldingen via: www.to-art.nl

Responses

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *